Mi számít egészségtelen ételnek?
Az egészségtelen ételek a kisboltoktól kezdve a szupermarketeken át a gyorséttermekig mindenütt jelen vannak.Viszonylag olcsónak számítanak, és imádjuk befalni őket. De mik is ezek pontosan?
Az ételekkel foglalkozó tudósok sem mindig értenek egyett abban, hogy mi is valójában a "junk food" (gyakorlatilag az egészségtelen, gyorsan elfogyasztható étel). Némelyik tudós még magát a kifejezést sem ismeri el, többségük az alábbiakra gondol:
A legtöbb ember egyetért abban, hogy a fent felsorolt ételek túlzott fogyasztása nem jó a testünknek.
Mitől lesznek egyészségtelenek?
Az egészségtelen ételeknek általában magas a zsír-, a cukor- és a sótartalmuk, valamint jelentős mennyiségű adalékanyagot is tartalmaznak. Minden embernek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra, cukorra és sóra, ám túlzott fogyasztásuk komoly veszélyt jelenthet az egészségre. Például a cukor és a zsír energiával látja el ugyan testünket, ám ha mellette keveset mozgunk, akkor elhízást okozhat.
A testünknek az egészséghez tápanyagra van szüksége, az egészségtelen ételek pedig kevés tápértékkel rendelkeznek. A friss és természetes gyümölcs, zöldség, bab, tej, sajt, tojás, hal és hús tartalmazza a legtöbb tápanyagot. Amikor azonban az ételt az üzemekben készítik, akkor az értékes tápanyagok részben vagy akár egészben is eltűnhetnek.
Miért baj, ha ilyeneket fogyasztunk?
Semmi gond sincs, ha csak ritkán fogyasztjuk őket, és mellette sokféle egészséges élelemmel is ellátjuk testünket. A problémák akkor kezdődnek, ha túl sokat fogyasztunk belőlük. Árthatnak fogyainknak, súlyfelesleget okozhatnak, és általánosságban "egészségtelenné" válhatunk általuk. Bizonyos idő után még a szívet is károsíthatják.